Sosiaalipedagogiikan päivät huipensivat rasisminvastaisen viikon

Laura Montonen ja Juuso Perttilä LUT-yliopistosta kirjoittivat blogitekstin Sosiaalipedagogiikan päivien päätteeksi:

Suomen Sosiaalipedagoginen seura ry yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun Hyvinvointi yksikön kanssa järjestivät Sosiaalipedagogiikan päivät 2021 teemalla ” Kohti antirasistista sosiaalipedagogiikkaa.” Kaksipäiväinen tapahtuma ajoittui sopivasti rasisminvastaisen viikon päätteeksi.

Päivien pääpuhujana oli Melbournen yliopiston Dr Ligia (Licho) López López ja hänen puheenvuoron aiheena oli ”What do runaway ‘slaves’ have to do with social pedagogy in Finland? Building antiracist socialities in and beyond education”. Esitykseen saatiin myös kommenttipuheenvuoro Itä-Suomen yliopistosta sosiaalipedagogiikkaan erikoistuneelta yhteiskuntatieteilijä Sanna Ryynäseltä.

Päivien ohjelma muodostui Tutkimustyöryhmistä, joissa osallistujat esittelevät ajankohtaista sosiaalipedagogista tutkimusta ja keskustelevat siitä. Esitelmät käsittelevät jo valmistuneita, työn alla olevia ja vasta suunnitelmavaiheessa olevia tutkimuksia. Työryhmät ovat mahdollisuus tutkijoille kertoa tutkimusideoistaan ja kiinnostavista havainnoistaan, tuoda keskusteluun itseään pohdituttavia kysymyksiä sosiaalipedagogisesta tutkimuksesta tai tutkimuksen tekemisestä ylipäätään sekä esitellä alustaviakin tutkimustuloksiaan. Tutkimustyöryhmien aiheina olivat mm. Sosiaalipedagoginen toiminta väkivallan ja stigmatisaation ehkäisijänä, People on the move and anti-racist activism ja Sosiaalipedagogista toimintaa koulutuksen kentillä.

Lisäksi ohjelmassa oli Käytännöntyöpajoja, joissa esitellään sosiaalipedagogista työtä ja toimintaa, keskustellaan käytännön työssä esiin tulevista sosiaalipedagogisista kysymyksistä. Käytännöntyöpajojen aiheina olivat mm. Luulot pois! Yhdessä elämisen taitoa ammatillisella toisella asteella, Ole rohkea ja reilu – toiminnallisia menetelmiä antirasistiseen varhaiskasvatukseen, Empaattisen itsen löytäminen sosiaalialalla ja Workshop on Cultural Competency.

Päivillä jaettiin myös parhaan opinnäytetyön palkinto. Vuorovuosina palkitaan pro gradu -tutkielma ja AMK- tai YAMK-tutkinnon opinnäytetyön tekijä.  Tänä vuonna vuorossa oli pro gradu -tutkielman palkitseminen. Ehdokkaita palkinnon saajiksi oli 3: Sofia Rönkkö, Katariina Hemming ja Maria Seilo. Palkintoraatina toimivat Aino Hannula ja Voitto Kuosmanen, molemmat tieteenalan keskeisiä toimijoita. Palkinto myönnettiin Maria Seilolle, pro gradu -työstään Eettinen solidaarisuus kasvatustavoitteena (https://erepo.uef.fi/handle/123456789/22831) Perusteluissa raati totesi ”Palkittu työ on erittäin ajankohtainen, nostaen esille elämän ja yhteiskunnan rakenteellisiin ongelmiin liittyviä aiheita kuten ympäristöuhat, terrorismi, muuttoliike ja köyhyys”.

Päivien aikana käytiin myös paneelikeskustelu aiheesta Näkökulmia antirasistiseen toimijuuteen. Paneelissa oli kolme alustajaa: Amiirah Salleh-Hoddin, Anti-Racist Forum, Aminkeng A. Alemanji, Åbo Akademi ja Helsingin yliopisto, Liban Sheikh, Vasemmistonuoret. Paneelikeskustelusta kotiin viemisinä jäi ajatus ja toive että kuuntelisimme toisiamme ja kuulisimme toisiamme ihmisinä ja eri rotujen edustajina ennemmin kuin niin ettemme näkisi rotua ollenkaan.

Päiviin osallistui verkonvälityksellä parhaimmillaan reilut 250 sosiaalipedagogiikan ammattilaista. Tämä oli toinen kerta, kun päivät järjestettiin virtuaalisesti. Seuraavan kerran päivät järjestetään maaliskuussa 2022 Porissa seuran synnyinsijoilla. Samalla juhlistetaan Suomen sosiaalipedagoginen seura ryn 25-vuotista taivalta. Ilmoille nostettiin myös toive, että tapaaminen järjestyisi kasvotusten ilman zoomin ruutuja.

Lämmin kiitos kaikille päiviin osallistuneille ja päivien toteutuksessa mukana olleille Suomen Sosiaalipedagoginen seura ryn toimijoille, LABin edustajille sekä LUTin korkeakoulupalveluiden henkilöstölle.

Top